Oslava 1. narozenin Buštěhradského muzea Oty Pavla 

Datum konání: 30.3.2003

Od začátku organizace celé akce jsme chtěli udělat oslavu narozenin muzea něčím zajímavou a zvláštní. Pomohlo nám, že máme kontakty na řadu lidí, kteří se osobně s Otou Pavlem znali a především – mnozí z nich byli dokonce hrdiny jeho slavných povídek. A tak nás napadlo uspořádat tuto akci jako setkání hrdinů ze sportovních povídek Oty Pavla, kteří by mohli z těchto povídek přečíst úryvky a popovídat o jejich vzniku.

Naše pozvání na oslavu, která se konala v neděli 30. 3. 2003 v sále Základní umělecké školy v Buštěhradě, přijalo 5 sportovců:

  • fotbalista DUKLY pan Svatopluk Pluskal – hrdina z knihy Dukla mezi mrakodrapy,
  • brankář házenkářů pan Jiří Vícha – hrdina z povídky Plná bedna šampaňského,
  • horolezec pan Radovan Kuchař – hrdina z povídky Výstup na Eiger,
  • fotbalista DUKLY pan Rudolf Kučera – hrdina z knihy Dukla mezi mrakodrapy a povídky Haló, taxi!
  • a skokan na lyžích a olympijský vítěz z Grenoblu pan Jiří Raška – hrdina z knihy Pohádka o Raškovi.

Omluvil se hokejista František Tikal, fotbalista Josef Masopust a lyžaři Dalibor Motejlek a Jiří Remsa.

Program oslavy proběhl za skvělého moderování paní Zuzany Vojtíškové, redaktorky Českého rozhlasu 2 Praha, která již o Buštěhradě a Otovi Pavlovi natáčela samostatný pořad a posléze pozvala do svého programu Host do domu cyklistu Jana Veselého a kanoistu Alfréda Jindru. Po jejím úvodním slově přivítal návštěvníky v přeplněném sále ředitel ZUŠ pan Bohumil Bednář a za sdružení Buštěhrad sobě Ivona Kasalická. Otu Pavla jsme si v úvodu připomněli unikátní nahrávkou jeho hlasu, která byla pořízena několik dní před jeho smrtí v roce 1973. Poté již s velkými ovacemi vcházeli do sálu vzácní hosté, kteří postupně předčítali z povídek, ve kterých byli spisovatelovou inspirací a hovořili o tom, jak „jejich“ povídka vznikala a jak ji Ota Pavel psal. Všichni přítomní sportovci se shodli na tom, že než samotná povídka vznikla, trávil s nimi Ota mnoho času a snažil se tak na vlastní kůži pochopit jejich životní příběh a napsat ho s co největší autenticitou. Úryvky z Pohádky o Raškovi jsme měli možnost ocenit především díky uměleckému přednesu pana Petra Haničince, který se rovněž připojil k milým hostům. Rozhlasovou nahrávkou besedy Host do domu jsme si také připomněli nedávno zesnulého cyklistu Jana Veselého, jehož dar – pohár za cyklistické vítězství z roku 1949 – zdobí vitrínu muzea. V závěru celého programu promluvili oba bratři Oty Pavla – Hugo a Jiří.

Po skončení programu v ZUŠ se všichni návštěvníci i pozvaní hosté přesunuli na prohlídku muzea, které během 1 roku existence navštívilo 2 322 návštěvníků.

Touto cestou chceme poděkovat za vzornou spolupráci ZUŠ a jejím zaměstnancům, v čele s panem ředitelem Bednářem, kteří nám poskytli vkusné prostředí pro tuto výjimečnou slavnostní příležitost. Doufáme, že podobných akcí bude v budoucnu přibývat a že budou stále navštěvovány velkým počtem příznivců spisovatele a novináře Oty Pavla-Poppera.